Terug naar de homepage

RAJA België wordt laureaat voor het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

Pers

RAJA België wordt laureaat voor het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

Sinds de zomer van 2023 is RAJA België erkend tot Laureaat van het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen. Een kers op de taart voor de vele initiatieven die we het afgelopen jaar hebben opgestart binnen nagenoeg elke afdeling. Dankzij deze erkenning tonen we aan dat we als bedrijf geëngageerd zijn om ‘duurzaam te ondernemen’, met oog voor mens, maatschappij en natuur. 

Wat is het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen?

Dit charter, uitgereikt door VOKA Vlaanderen, legt de focus op de 17 universele duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Wereldwijd spreken we hier over de Sustainable Development Goals of SDG’s. Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden van het charter bewijzen dat ze deze doelstellingen actief naleven. Deze doelstellingen zijn allemaal gericht op het realiseren van een duurzame onderneming, met aandacht voor bijvoorbeeld gezondheid op het werk, opleiding, innovatie, duurzame energie, enz. Meer informatie over deze SDG’s kan je terugvinden in onderstaande video.

Sinds 2022 streeft ook RAJA België ernaar om dit certificaat te behalen. Nu, een jaar later, zijn we ondertussen gegroeid van ‘deelnemer’ tot ‘laureaat’. Dat betekent dat we een eerste reeks duurzame projecten met succes hebben weten te realiseren. Tijd dus om hieronder even terug te blikken op een jaar vol nieuwigheden.

Welke acties hebben we gerealiseerd?

In totaal onderscheiden de Verenigde Naties 17 universele doelstellingen. Deze doelstellingen hebben we omgegoten in een hele reeks praktische projecten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste van deze projecten die het afgelopen jaar werden gerealiseerd bij RAJA.

Goede gezondheid en welzijn

Een gezonde werknemer is een productieve werknemer. En wie ‘gezond’ zegt, zegt natuurlijk ook ‘sport’. Dat we sporten bij RAJA heel serieus nemen (of soms ook niet), blijkt wel uit het feit dat we sinds vorig jaar zijn erkend als officieel Sportbedrijf in Vlaanderen. Het hele jaar rond kan je via RAJA deelnemen aan allerhande sportieve evenementen, samen met je collega’s. Daarnaast promoten we sport ook via een extra voordelig fitnessabonnement en een plan voor fietsleasing.Allemaal extra’s waarmee we onze collega’s in beweging willen houden – voor, na, en soms zelfs tijdens de werkuren.

Kwaliteitsonderwijs

Via verschillende initiatieven willen we onze medewerkers de kans geven om opleidingen te volgen, zowel intern als extern. Dat doen we door trainingen te promoten over specifieke producten uit ons aanbod (hoe werkt dat product nu eigenlijk? Hoe kies je het juiste type? Enz.) of door taalopleidingen (Et quel est votre niveau de français ?). Ook onderhandelingstechnieken of een opleiding over timemanagement behoren tot de mogelijkheden.Levenslang leren is de boodschap!

Betaalbare en duurzame energie

RAJA België installeerde recent 1090 zonnepanelen. Een investering waarmee we op jaarbasis zo’n 75 ton aan CO2-equivalent kunnen uitsparen. In totaal produceren deze panelen nu zo’n 400.000 kWh aan groene stroom per jaar. Laat de zon maar schijnen dus!

Eerlijk werk en economische groei

Onder deze doelstelling van de Verenigde Naties valt “het aanmoedigen van ondernemerschap, creativiteit, innovatie en groei bij medewerkers”. Hoe realiseren we dat in de praktijk? Sinds vorig jaar kunnen alle RAJA-medewerkers suggesties of opmerkingen deponeren in onze fysieke en digitale ideeënbus. Een aantal van deze ideeën hebben het ondertussen ook al gehaald tot de realiteit, waaronder:

  • Nieuwe picknickbanken voor een nóg gezelligere middagpauze

  • Een carpoolparking, exclusief voor collega’s die samen naar het werk rijden

  • De lancering van een eigen intranet ‘My RAJA’ waar alle nieuws en weetjes worden gedeeld over de RAJA Group

Daarnaast kan je sinds een goed jaar bij RAJA België profiteren van flexibele werkuren. En tot slot mogen we hier ook het anciënniteitsverlof vermelden. Een mooie beloning voor werknemers die al meerdere jaren trouw bij ons in dienst zijn.

Industrie, innovatie en infrastructuur

Bij RAJA zitten we nooit stil. Dat heb je waarschijnlijk wel al gemerkt. Een van de vele innovaties waar we intern hard aan timmeren is de digitalisering van onze bedrijfsprocessen. Zo is onze HR-dienst bijvoorbeeld overgeschakeld naar een 100% digitale aanvraag van fietsvergoedingen, verlofaanvragen en ziektemeldingen. Daarnaast zijn we op vlak van IT-beveiliging gestart met trainingen voor het hele personeel om spam en phishing beter te leren identificeren. Geen overbodige luxe vandaag de dag!

Duurzame steden en gemeenschappen

RAJA ondersteunt jaar na jaar een hele reeks goede doelen en initiatieven. Zo zetten we onze schouders onder de Internationale Vrouwendag in november (met € 1.000 steun aan een lokaal goed doel). We steunen de Internationale Dag tegen Vrouwengeweld met een wandelactie en financiële donatie van € 50.000 (toegekend aan goede doelen doorheen heel Europa).

Onder deze cluster aan initiatieven vallen ook acties om het woon-werkverkeer duurzamer te maken en minder CO2 uit te stoten. Zo zijn we in 2023 gestart met een carpoolparking aan te bieden. Het aantal fietsleasings werd ook verder opgetrokken tot meer dan 50 medewerkers. Zo hebben we in 2022 bijvoorbeeld 81.205 km gefietst, goed voor een besparing van 14 ton aan CO2 vergeleken met een verplaatsing met de wagen.

Verantwoorde consumptie en productie

Wie RAJA zegt, zegt vaak in een ademteug ook ‘verpakkingen’. En met recht want dit is nog altijd onze core business. Hoe kunnen we met die verpakkingen nu bijdragen aan een meer verantwoorde consumptie en productie? Dat doen we bijvoorbeeld heel concreet via onze deelname aan de Europese ‘Green Deal – Anders verpakt’. We gaan samen met tal van partners op zoek naar nóg duurzamere oplossingen om te verpakken. Zo zorgen onze productspecialisten ervoor dat ons aanbod nu ook een hele reeks aan verpakkingsoplossingen bevatten van papier of karton – materialen die nog makkelijker zijn te recycleren en hergebruiken.

Vrede, justitie en sterke publieke diensten

Als bedrijf zetten we ons niet enkel in voor economische groei… We zijn bovenal ook geëngageerd om een sociale en maatschappelijke impact te hebben op de wereld rondom ons. Speciaal daarvoor is er de Stichting RAJA-Danièle Kapel Marcovici. Via deze unieke Stichting steunen we allerlei goede doelen wereldwijd die de focus leggen op het versterken van de autonomie van vrouwen, gecombineerd met een bescherming voor het milieu.

Je ziet het wel… Een goed gevulde boterham boordevol acties en projecten. En het einde is uiteraard nog niet in zicht. Ook voor volgend jaar staan er weer volop nieuwe acties op stapel zodat we de volgende stap kunnen halen voor het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.

voka-ebema-20230915-web-141_53196184095_o
foto VCDO Laureaat 2023